نتایج نظرسنجی جابویژن اطلاعات جالبی از تفاوت دستمزدهای سال گذشته ارائه میدهد.
فردای اقتصاد: دادههای رسمی بازار کار اطلاعات زیادی از سطح دستمزد شاغلان نمیدهد. اما بعضاً آمارگیریهایی از سوی پلتفورمهای کاریابی انجام میشود تا دیدی نسبت به وضعیت حدودی دستمزدها بدهند. اخیراً پلتفورم جابویژن با نظرسنجی از نمونهای ۷۰هزار نفری اطلاعاتی از حقوق و دستمزد دستهای از شاغلان ارائه کرده است. در این گزارش بررسی میکنیم بر اساس این نظرسنجی، چه عواملی روی سطح دستمزدها در بازار کار ایران مؤثر بوده است:
تفاوت حقوق دریافتی زنها و مردها به طور میانگین چطور بوده؟
چه فرقی بین تهران، شهرهای بزرگ مثل اصفهان و سایر شهرها وجود دارد؟
مدرک دانشگاهی در بازار کار ایران باعث افزایش درآمد میشود؟
داستان حقوق و دستمزد در ایران
اکثر ما اطلاع دقیقی از حقوق و دستمزد دیگران نداریم، چه آنها که شغل مشابه ما دارند و چه سایر مشاغل که امکان جابهجایی به آنها را داریم. در حالی که اطلاعات کاملتر از وضعیت بازار کار میتواند انتخابهای شغلی بهتری را به ارمغان بیاورد.
آمارهای رسمی چندانی از وضعیت دستمزد در بازار کار ایران منتشر نمیشوند. آمارگیری نیروی کار که مرکز آمار سالانه نتایج آن را منتشر میکند، اطلاعات زیادی از بازار کار ارائه میکند، اما دستمزد به عنوان متغیر بسیار مهم این بازار را در برنمیگیرد. با این حال، پلتفورمهای آنلاین کاریابی برای قسمتهایی از بازار کار ایران اطلاعاتی را جمعآوری میکنند. در آغاز سال جدید، یکی از این شرکتها، جابویژن گزارشی از یک نظرسنجی با نمونه نسبتاً بزرگ را منتشر کرد.
در این نظرسنجی که در ماههای بهمن و اسفند ۱۴۰۱ برگزار شده، بیش از ۷۴۰۰۰ نفر، در ۷۹ حوزه شغلی و از ۴۵۴ شــهر مختلف کشــور شرکت کردند که پس از حذفکردن دادههای نامربوط و پالایش آنها در مجموع دادههای ۶۹۵۶۴ نفر در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است. البته اطلاعات بیشتری از نحوه انتخاب نمونه منتشر نشده تا مشخص باشد تا چه حد نمونه نماینده جامعه است. اما نتایج نظرسنجی شهود کلی خوبی از وضعیت میدهد.
در نظرسنجی به صورت مشخص از افراد پرسیده شده است که «فکر می کنید در سال ۱۴۰۲ روی چند درصد افزایش حقوق با سازمان خود به توافق خواهید رسید؟» این بدان معنی است که اعداد این گزارش منعکس کننده میزان افزایش حقوق مد نظر افراد با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر بازار کار و سازمانی است که برای آن کار می کنند و افراد اعدادی را به عنوان میزان افزایش حقوق بیان کردهاند که گمان میکنند میتوانند در سال ۱۴۰۲ با کارفرمای خود روی آن به توافق برسند.
رسانه تصویری «فردای اقتصاد» برای روشنترشدن شرایط دستمزد در بازار کار ایران، هم به صورت کلان و هم در مشاغل گوناگون، طی چندین قسمت از برنامههای کوتاه «تحلیل اول» به بررسی این گزارش و تحلیل اقتصادی و شغلی آن میپردازد.
تماشای این برنامهها باعث میشود تا تصویری کلی از حقوق و دستمزد سال گذشته و حقوق مورد انتظار سال بعد به دست آید و همچنین در بخشهایی جزئی از بازار کار، از حوزه تکنولوژی تا مهندسی، از حوزه مالی تا هنر، اطلاعاتی دست اول از درآمد مشاغل و مقایسه میان آنها حاصل شود. برای دسترسی به این ویدئوها سایت، اینستاگرام، و تلگرام «فردای اقتصاد» را فالو کنید.